Iedereen in de cloud – Hoe werkt dat eigenlijk?

Leestijd : 3 minuten

Economie & Techniek  Clouddiensten zijn niets meer of minder dan aan elkaar geknoopte computers die, dankzij alle internetverbindingen, allerlei diensten bieden zoals de opslag van data (denk aan foto’s, documenten etc.) maar ook toegang geven tot toepassingen voor samenwerking. 

Over het algemeen wordt daarbij onderscheidt gemaakt tussen 3 verschillende mogelijkheden: 

  • Infrastructuur diensten – vooral voor zakelijke gebruikers die behoefte hebben aan computercapaciteit etc. Aanbieders hiervan zijn o.a. Microsoft met Azure en Amazon Web services. 
  • Platform diensten – idem als infrastructuur maar aangevuld met tools voor softwareontwikkeling 
  • Software diensten – het aanbieden van kant en klare software oplossingen zoals Dropbox en Office 365 van Microsoft. 

De gestage opmars van clouddiensten gaat in stevig tempo door en steeds meer mensen maken, zowel zakelijk als privé, gebruik van Clouddiensten. De verwachtingen zijn dat in 2025 meer dan de helft van alle data zal zijn opgeslagen op servers in ‘de Cloud’. En ondanks bezwaren met betrekking tot privacy en security zien steeds meer gebruikers de grote voordelen van clouddiensten zoals toegankelijkheid en beschikbaarheid (anytime, anyplace, anywhere). 

Wie zijn de grote spelers?   

De grote aanbieders van clouddiensten staan in onderstaande tabel netjes op een rij. 

Aanbieders Marktaandeel 2019 in % Jaarlijkse groei in % 
Amazon Web Services    32,3    36 
Microsoft Azure    16,9    63,9 
Google Cloud      5,8    87,8 
Alibaba Cloud      4,9    63,8 
Rest    40,1    23,3 
Bron: Visualcapitalist.com 

Het zijn vooral Amerikaanse dienstverleners die de toon zetten maar China is met een opmars bezig; in 2025 zal het Amerikaanse aandeel terugvallen van ruim 50% naar 31% en China zal zijn aandeel zijn groeien naar ruim 15% tegen 6% in 2019. 

Hoe ziet de toekomst van clouddiensten eruit?   

Dankzij alle clouddiensten is de wijze waarop we werken ingrijpend veranderd wat vooral tijdens de COVID-19 pandemie duidelijk werd; zonder alle beschikbare clouddiensten zouden onze samenlevingen veel meer ontwricht zijn dan nu het geval was.  

De verwachtingen zijn dat in 2025 de totale omvang van alle clouddiensten ruim 5x groter zal zijn dan in 2018; zou me niets verbazen wanneer dat nog groter zal zijn.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish