Opvallende overnames in Big Tech in 2020 – Wie deed de grootste?

Leestijd: 5 minuten

Economie & Technologie  De afgelopen maanden vulde de COVID-19 pandemie de voorpagina’s van alle kranten en actualiteitenprogramma’s vulden dagelijks onze tv-schermen met OMT leden en politici die allemaal hun eigen geluid lieten horen, of we dat nou leuk vonden of niet. En als er geen nieuws was over COVID-19 dan was er altijd wel iets te melden over de verkiezingen in de VS; vaak waren dat de welbekende gezichten uit de politiek en de media die met veel vooringenomenheid hun meningen verkondigden over de volgens hen volledig falende president, Donald Trump. 

Daardoor verdween veel zakelijk nieuws naar de achtergrond en dat is jammer want er zijn opmerkelijke dingen gebeurd, ondanks of juist dankzij de enorme economische impact van Lock downs over de gehele wereld. Zoals onze grootste voetballer aller tijden altijd zei – ‘ieder nadeel, heb ze voordeel’ – zo hadden veel Tech bedrijven dankzij de Lock downs ineens de wind volop in de zeilen. De bekendste voorbeelden zijn natuurlijk de grote webwinkelsAmazon vooropmaar ook video diensten als Zoom groeiden ineens spectaculair. 

Wat gebeurde er nog meer in 2020?  

In dit artikel kijken we vooral naar overnames met een waarde van meer dan 1 miljard US Dollar die plaatshadden in 2020. En omdat het jaar ervoor (2019) relatief minder overnames plaatshadden, voorspelden veel marktanalisten dat er een toename zou gaan plaatsvinden in 2020. Dat begon al in februari, dus nog voordat de COVID-19 pandemie de wereld overging; Morgan Stanley nam E*Trade over voor 13 miljard US en industrieel conglomeraat Koch Industries nam Infor (zakelijke software) over voor 11 miljard US Dollar. In onderstaande tabel zie je beide overnames terug op de plaatsen 4 en 5. 

Datum Kopende partij Overgenomen partij Waarde (in miljarden US Dollar) 
13-09-2020 NVidia ARM    40 
27-10-2020 AMD Xilinx    35 
01-12-2020 Sales Force Slack     27,2    
21-02-2020 Morgan Stanley E*Trade    13 
04-02-2020 Koch Industries Infor    11 
29-10-2020 Marvell Technology Inphi    10 
28-02-2020 Intuit Credit Karma      7,1 
05-04-2020 NVidia Melanox      6,9 
13-01-2020 Visa Plaid      5,3 
09-01-2020 Insight Partners Veeeam      5,0 
Bron:Visualcapitalist.com 

Zoals je uit de tabel kan afleiden vonden de grote overnames plaats in de laatste 3 maanden van 2020; Mellanox Technology, een chipmaker voor netwerken, werd voor 6,9 miljard overgenomen door NVidia evenals ARM, een technologiebedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat onder andere slimme chips ontwikkeld die je terugvindt in 90% van alle smartphones maar ook in zelfrijdende auto’s. De totale waarde van beide overnames bedraagt bijna 67 miljard US Dollar!! NVidia, marktleider op het gebied van grafische processoren voor onder andere de gaming industrie, kiest hiermee voor een rol als toekomstig marktleider in kunstmatige intelligentie, gecombineerd in hardware en software.  

De uitrol van 5G en het toenemende gebruik van slimme processoren die het Internet of Things aansturen (medische sector, industrie, infrastructuur etc.) zijn de drijvende factor achter bovenstaande overnames.  

Wat betekent dat voor 2021? 

Ondanks COVID-19 blijven Tech bedrijven het goed doen, sterker nog, zaken als zelfrijdende auto’s, nieuwe AR en VR technologieën zoals ‘slimme’ brillen en medische apparatuur die steeds vaker thuis wordt geïnstalleerd, zitten stampvol met processoren en slimme software (kunstmatige intelligentie). Nou gaat het tempo waarin al deze innovaties op ons afkomen in de praktijk altijd wat langzamer dan optimisten voorspellen, de komende jaren zal het aantal grote overnames in de Tech sector alleen maar toenemen.  

En ook de overname van kleinere Tech startups door grote spelers gaat in versneld tempo door; in het huidige economische klimaat met een overvloed aan geld is dat goed nieuws voor de Tech sector. Kennelijk heeft deze sector geen COVID-19 vaccin nodig……………………………………….. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish