Waarom is video content relevant?

Leestijd 5 minuten

Deel 1 Waarom Video maken en hoe doe je dat?  

Uit onderzoek blijkt dat, wanneer video wordt aangeboden op een willekeurige website, bezoekers eerder op de video klikken dan op een link naar een whitepaper, een referentie, deelname aan een webinar of het downloaden van een e-book.  

Bovendien is de conversie ratio bijna 3x hoger op een productpagina die video content bevat, groeit je online omzet bijna 50% sneller m.b.v. video content (Forrester,) en is de gemiddelde tijd doorgebracht op een website ruim 2x langer wanneer video content wordt aangeboden. 

Kortom, de inzet van video op een website levert direct aantoonbaar betere resultaten, op meerdere meetbare gebieden. De explosieve groei van Youtube is hier een tastbaar bewijs van. 

Dan zijn er nog  meerdere psychologische verklaringen voor de aantrekkingskracht van video als content: 

Onze hersenen reageren op de menselijke interactie in een video, oogcontact vergroot de geloofwaardigheid van de (video) boodschap, lichaamstaal laat emotie zien waardoor de aantrekkingskracht wordt vergroot en de combinatie van bewegingen en de stem van een individu hebben een positieve invloed op de ervaring. Kortom, een video maken brengt je terug naar de kern. 

Voordelen van video 

Zoekmachines reageren positief op bruikbare en waardevolle content en belonen je voor het leveren daarvan aan je prospects en klanten; je bent zichtbaar op de Search Engine Results Page met een zgn. ‘thumbnail’ versie van je video (zeg maar een mini versie screenshot) i.p.v. gewone tekst dus beter zichtbaar. Met goede video content genereer je 50% meer webbezoekers op zoekopdrachten dan wanneer je geen video inzet (Forrester 2018). 

In onze mobiele wereld is video inmiddels de populairste vorm van media consumptie en dus worden video campagnes steeds meer ingezet om mobiele gebruikers te bereiken. Consumenten maken, met hun smartphone altijd in de hand, een keuze voor een product en die keuze is in veel gevallen gebaseerd op de video content die zij hebben bekeken. 

Welke vorm van video kun je kiezen?  

Voor ieder fase in de (digitale) klantreis kies je video content. Het onderstaande plaatje geeft op hoofdlijnen 4 belangrijke fasen aan.  

  1. De ontdekkingsfase – Bezoeker wil weten wie je bent, wat je doet en waarom dat relevant voor hem is: 
  • Content promotie – korte, luchtige intro video met verwijzing naar een download (whitepaper, productinfo etc.) 
  • Bedrijfsintro – wie ben je, wat doe je en vooral waarom doe je dat 
  • Marktinformatie – hieruit blijkt je kennis en expertise in jouw vakgebied.
  1. Dialoogfase – Bezoeker zoekt naar meer info en wil meer weten over je product of dienst: 
  • Een video met een overzicht van je producten en diensten – beantwoord de vraag: waarom zou ik jouw product of dienst kopen? 
  • Een opgenomen interview met een expert of professional die kennis verschaft over een specifiek thema of probleem dat herkenbaar is voor de bezoeker 
  • Een demo van je product waarin je aantoont wat de waarde ervan is 
  • Een interview met een klant over de voordelen van het werken met jouw producten en diensten.
  1. Beslissingsfase 
  • Interactieve video – een video waarin de bezoeker kan klikken en keuzes kan maken, een formulier kan invullen, content kan downloaden of een demo kan aanvragen 
  • Gebruikersvideo – hoe gebruik je het product of dienst 
  • Webinars – bezoeker kan een webinar kiezen met een bepaald onderwerp dat vragen beantwoord of meer informatie verschaft.
  1. Klantfase – loyaliteit creëren  
  • Video’ van events – met marktspecialisten of klanten 
  • Video van klantencase en interviews met klanten  
  • Video met informatie over markt of andere relevante ontwikkelingen. 

Hoe ga je die videos produceren? 

De eenvoudigste manier is een video productie bedrijf inhuren; dat bespaart je de aanschaf van (dure) apparatuur en voorkomt investeringen in kennis en software om de video’s te kunnen bewerken. 

Het nadeel hiervan is dat de kosten vrij snel oplopen, bovendien kan de doorlooptijd lang zijn, terwijl je vaak met een idee loopt dat je bij voorkeur binnen een paar dagen klaar wilt hebben. Denk daarbij aan een campagne voor je bedrijf, een interview dat je wilt opnemen met een klant of een andere marketing activiteit. 

Dan maak je al snel de overweging om zelf die video’s te produceren; hieronder geven we een aantal praktische tips en tricks die je wellicht kunnen helpen. 

Kennis en kunde 

In de filmindustrie heb je de beschikking over professionele acteurs, camera mensen en scriptschrijvers;  de specialisten met ervaring dus de opnamen verlopen vlot en de kwaliteit is hoog.  

Wanneer je echter kijkt naar het maken van video’s voor een product of een dienst dan is niet acteertalent een vereiste, maar vooral expertise op een specifiek technisch of functioneel gebied. En dat zijn nou precies de mensen in jouw organisatie, zij zijn degenen met kennis en expertise! 

Denk daarbij aan product managers, service desk medewerkers, markt analisten, technici en last but not least, je klanten. 

Tuurlijk, niet iedereen is meteen een nieuwe Scarlett Johansson, Tom Cruise of Sharlize Theron maar na de eerste paar opnamen is de meeste schroom verdwenen. Op Youtube staan duizenden voorbeelden, brillen verkoper Warby Parker of schoenen verkoper Zappos, of kijk naar Pieter Zwart van Coolblu. 

Let wel op dat bijna iedere video nabewerking vereist. Denk daarbij aan ondertiteling, aftiteling, vermelding van namen en functies van geïnterviewden, een introductie met logo vermelding, toevoegen van muziek of een stem op de achtergrond en een herkenbare afsluiting. 

Nabewerking (editing) software is in ruime mate beschikbaar voor zowel Windows als Mac PC’s, voor beginners en professionals en ook voor je smart phone (Adobe premier clip, iMovie van Apple) 

Wanneer video ook als doel heeft om aan je merkwaarde bij te dragen verdient het aanbeveling om een vast format te kiezen; introductie muziek, logo, achtergrond, tone of voice, enz.enz. Eenmaal gemaakt, makkelijk herbruikbaar voor al je video content en bovendien blijft je merk consistent en herkenbaar voor prospects en klanten. Een voorbeeld van een vast format is DailyVee en The Ask Gary Vee Show, beide van Gary Vaynerchuk/youtube. 

Voorbereiding 

Voor video producties die een langer verhaal vertellen, kun je van tevoren een script schrijven. Wanneer het om kortere video producties gaat, zoals interviews, bestaat een script vaak uit een paar korte vragen. En heb je vergelijkbare video’s gezien, dan kun je die als voorbeeld gebruiken. 

Een story board kan daarbij ook helpen, of een korte beschrijving van het proces wanneer je met meerdere mensen in een team de video gaat produceren.  

Action time 

En dan ga je beginnen; het is geen uitgemaakte zaak het script strak te volgen: wees bereid aanpassingen door te voeren als dat beter voelt en overleg met je team. Neem de tijd om meerdere opnamen te doen en geef iedereen de tijd feedback te geven. Doe meerdere takes indien nodig en bekijk telkens wat je hebt vastgelegd en deel dat met het team. 

Apparatuur 

Ga je vaker langere video’s maken of webinars opnemen, dan kun je een eigen studio inrichten. Daar hoort dan wel apparatuur bij zoals professionele verlichting,  audio appratuur en isolatie die zorgt voor goede akoestiek. 

Naast een camera is de aanschaf van een statief en 2-3 draadloze microfoons noodzakelijk. Tip: bezuinig hier niet op, wanneer de geluidskwaliteit van je video opnamen slecht is haken kijkers snel af. En zorg dat je de beschikking hebt  over (mobiele) verlichting en een reflector. 

En dan als laatste tip: Neem altijd een extra opgeladen batterij mee voor je camera en zorg voor bescherming van je dure apparatuur met een draagtas. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish