Het is feest bij Big Tech bedrijven – Hoe lang gaat dat nog door?

Leestijd: 4 minuten

Economie & Technologie – Eerder schreven we al bijdragen over de grootverdieners in de VSzoals Amazon en Apple en de gevolgen van hun opgebouwde marktposities voor onze samenlevingen. En dankzij de COVID-19 pandemie is de snelheid van hun groei alleen maar verder toegenomen. Vandaar dat we besloten een tussenstand op te maken door middel van een overzicht (zie onderstaande tabel). Let op: dit zijn onder andere de omzetcijfers PER MINUUT………………………. 

Bedrijfsnaam Omzet per minuut in Dollar Waarde uitstaande aandelen in miljarden Dollar 
Amazon    955.517,00    1,560 
Apple    848.090,00    2,040 
Alphabet (Google)    433.014,00    1,379 
Microsoft    327.823,00    1,750 
Facebook    213.628,00       733 
Tesla      81.766,00       648 
Netflix      50.566,00       238 
 Bron: visualcapitalist.com 31-3-2021

Een kort rondje langs de digitale velden    

Facebook krijgt steeds meer kritiek met betrekking tot privacyregelgeving maar boekte desondanks een recordomzet van 27 miljard Dollar omzet in het laatste kwartaal en trok bijna 3 miljard actieve bezoekers per maand op haar belangrijkste platform (Instagram niet meegerekend). 

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, eindigde met ruim 182 miljard Dollar aan omzet in 2020 waarvan bijna 20 miljard afkomstig is van het Youtube kanaal. Verder is het indrukwekkend te vermelden dat de zoekmachine van Google iedere dag ongeveer 4 miljard zoekopdrachten verwerkt, en dat maakt het de populairste website ter wereld. 

Amazon is in de VS de belangrijkste E-commerce website maar doet het ook steeds beter in andere delen van de wereld. In 2020 realiseerde Amazon ruim 20 miljard Dollar omzet in Japan en 29 miljard in Duitsland. Traditiegetrouw is Amazon ook dominant in het VK en Amazon Web Services gaat stug door met de bouw van nieuwe datacenters. 

En hoewel Tesla eigenlijk geen echte internetspeler is heeft Elon Musk met zijn elektrische auto’s inmiddels op veel markten een stevige positie verworven en is het aandeel Tesla zeer gewild, vooral sinds er winst wordt gemaakt en de toekomst voor elektrische auto’s rooskleurig is. 

Microsoft vertegenwoordigt het op een na hoogst genoteerde technologie aandeel met een totale beurswaarde van ruim 1.750 miljard Dollar!! Voor velen is Microsoft nog steeds de maker van software voor onze personal computers (Office, Windows) maar ook al jaren eigenaar van het populaire zakelijke platform Linkedin en met Azure heeft Microsoft zich een riante positie verschaft met allerlei clouddiensten. 

Apple blijft iedereen verbazen vooral omdat het er telkens in slaagt met nieuwe diensten en producten nieuwe markten te veroveren. In het voorbije kwartaal van dit jaar realiseerde de diensten tak van Apple ruim 15 miljard Dollar omzet en waren vooral de accessoires (lees: wearables) goed voor omzetgroei (bijna 13 miljard Dollar) en bijdrage aan de nettowinst. 

Deze resultaten zorgen ervoor dat Apple wederom de hoogst genoteerde beurswaarde ter wereld vertegenwoordigd; ruim 2.000 miljard Dollar. 

Netflix heeft in 2020 ruim 52 miljoen nieuwe gebruikers kunnen verwelkomen, vooral dankzij de COVID-19 pandemie groeide Netflix stevig door. De teller staat nu op 204 miljoen betalende gebruikers die in 2020 een snelgroeiend aantal originele nieuwe Netflix producties kregen voorgeschoteld. Dat zal bijdragen aan verdere (omzet) groei van het aantal gebruikers in 2021. 

Waar gaat dit eindigen?  

In bovenstaande tabel staan deze 7 grootste Tech-fondsen met een totale beurswaarde van ruim 8.000 miljard Dollar. Da’s net zoveel als het bruto nationaal product van Canada, Duitsland en Frankrijk bij elkaar opgeteld………………. 

De vraag waar dit gaat eindigen valt niet zo makkelijk te beantwoorden maar kleiner gaan deze reuzen sowieso niet worden. Dus gaan er wederom geluiden op om de macht van Big Tech te beteugelen, vooral sinds op Twitter, Youtube en Facebook bepaalde content wordt verwijderd en privacy nog steeds een heikel thema is. 

Desondanks zijn we weer meer gebruik gaan maken van internetdiensten en zolang consumenten zoals u en ik dat blijven doen zal de groei van Big Tech gewoon voortduren. En zolang we zelf geen last hebben van inbreuk op onze privacy en Facebook, Youtube en Instagram etc. gratis beschikbaar blijven, zie ik daar weinig verandering in komen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch